Vikingen fra Fregerslev
Bakketoppen på Vestergårds Alle i Hørning rummer en ganske særlig historie. Arkæologer fra Museum Skanderborg fandt i 2012, i forbindelse med etableringen af et nyt parcelhuskvarter, et enestående gravkammer. Graven viste sig at rumme unikke og sjældne fund i form af forgyldt rytterudstyr.
Vikingen fra Fregerslev - unikke fund
Da arkæologerne udgravede graven i 2017, fandt de bl.a. otte forgyldte korsformede selesamlere fra et hovedtøj, sadelbeslag samt et pilekogger med sølvomviklede jernpile i. Særlige unikke fund, der alle vidner om velstand og om tilknytning til toppen af et magtfuldt hierarki i vikingetidens Danmark.
Ved udgravningerne blev mange fund taget op i store jordblokke. De blev efterfølgende konserveret og har afsløret flere detaljer om gravkammeret og viden om Vikingen fra Fregerslev. En historie, der ikke er færdigfortalt endnu.
Hvem var vikingen?
Vikingen fra Fregerslev kan have haft titlen "Jarl" og optrådt som hærfører samt administreret et større landområde. Han har formodentlig også, som en del af sine pligter, beværtet kongen på denness ture rundt omkring i landet.
Hvordan mon det så ud dengang?
På den anden side af Herredsvejen har arkæologerne siden fundet spor af to langhuse fra vikingetiden. Her er et forslag til, hvordan det kunne have set ud i vikingetiden med husenen og gravpladsen med kammergraven og de to andre grave.
I dag ligger der parcelhuse rundt omkring stedet, hvor gravpladsen og husene lå.