Skovby Nygaards historie
I mange år har Skovby Nygaard været et landskab med marker anvendt til landbrug. Men i de senere år er der udstykket parcelhusområde og mange mennesker er i de senere år flyttet til Skovby Nygaard.
Men arkæologiske udgravninger viser, at det ikke er første gang, der har boet mennesker på stedet. Arkæologer fra Museum Skanderborg fandt nemlig spor af flere store gårde fra jernalderen på det område, hvor der nu ligger parcelhuse.
Arkæologiske udgravninger
En af de største gårde viste sig at fylde 3500 m2 og er fra germansk jernalder, og flere af gårdene har sandsynligvis eksisteret samtidig, idet der er fundet hegn, der følges nøjagtigt ad uden at overlappe på noget tidspunkt.
Uden for dette hegn mod øst lå der desuden to langhuse, en mindre bygning, som måske har været en lille lade af en art, en keramik- eller bageovn samt 3 staklader. Staklader er små bygninger med eller uden vægge, som blev brugt til opbevaring af hø eller halm.
Særlige fund
I forbindelse med udgravningerne blev der ligeledes fundet en del genstande på pladsen, bl.a. et fragment af en drejekværn, en jernkniv, en vævevægt samt et meget fint keramik-drikkebæger, som formmæssigt efterligner et frankisk drikkeglas, der blev produceret omkring det 6. århundrede.
De store gårde viser, at bønderne ved Skovby var velhavende i germansk jernalder. Generelt var husene lange på den tid, men et hus på 40 meter var ikke helt normalt. Og fundet af den fine keramik-kopi af et glas-bæger viser, at her boede der nogle folk, der var noget særligt.