Den Hellige Ådal
Med en stor rituel ofring i Alken Enge i tiden omkring Kristi fødsel ser det ud til, at en tradition for store betydningsfulde ofringer blev grundlagt i ådalen.
Der blev ofret både i krigs- og i fredstid. I alt tre offerpladser fra jernalderen er fundet og undersøgt af arkæologer i Den hellige dal.
De dræbte krigere - Alken Enge
Oprindeligt var Alken Enge en del af Mossø, men i tiden op mod Kristi fødsel afskar oddedannelser engene fra Mossø. Netop i denne tid fremstår denne afskårne lavvandede sø med de lyse sandstrandsagtige odder som et helt særligt element i landskabet.
Jernalderbefolkningen må have tillagt denne sø magiske kræfter og helt bestemte guddomme. Hvordan endte knoglerester fra flere hundrede mennesker her?
Offermosen i Ilerup Ådal
Øverst i Illerup Ådal lå i jernalderen en ca. 10 hektar stor sø, som siden er groet til og omdannet til mose og eng. Søen er blevet brugt som offersted fra 200 e. Kr. Her ofrede vinderne udstyr fra 1.000 krigere, som havde tabt et slag. Våben, personligt krigerudstyr og dele af hesteudrustning blev gaver til krigsguder som tak for sejren.
Ofringen må have stået stærkt i jernalderbefolkningens kollektive hukommelse og tre gange senere blev der lavet, nu mindre ofringer efter sejre i nye slag indtil ca. 450 e.kr.
Når mosekonen brygger og fuglene synger, er det derfor ikke svært at forestille sig det liv, der har udfoldet sig her i jernalderen.
Gudinden i Mosen - Forlev Nymølle
I en sidedal til Illerup Ådal, ved Forlev Nymølle, hvor der nu er spejdercenter, var der et sted, hvor folk i jernalderen dyrkede deres frugtbarhedsguder. Madofre og andre ritualer skulle hjælpe med høst, sundhed og "det gode liv" på jernalderens gårde. Ofringerne skete dels i tørvegrave dels i en lille sø, hvor der stod en næsten tre meter høj figur af træ - sikkert en gudindefigur.